Zöld szám: +3680 200-351
Telefon: +361 450-0897
patikapack@patikapack.hu
1139 Budapest, Üteg u. 49.

Ez legyen a házi patikában: pulzoximéter


Ha mostanában valaki megfázik vagy allergiás tüneteket tapasztal magán, az első gondolata valószínűleg az lesz: elkaptam a koronavírust? Bár több cikk szól a tünetek elkülönítéséről, és léteznek otthon is használható gyorstesztek annak kimutatására, átestünk-e már a fertőzésen, nem árt, ha van egy plusz eszköz a tarsolyunkban.

 


Ez lehet például a mindössze néhány ezer forintos pulzoximéter, magyarul oxigénmérő, ami a vér oxigéntelítettségét (az oxigénszaturációt) és a pulzust méri, és így információt ad a tüdő és a szív állapotáról. Ez különösen hasznos egy olyan betegség esetében, mint a tüdőt támadó koronavírus-fertőzés.

Ezt az eszközt használta Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora is, amikor átesett a fertőzésen. „Ha az oxigénszaturáció 90 százalék fölött van, akkor nincs nagy baj.” – jelentette ki a szakember a napi.hu beszámolója szerint az ATV-nak adott interjújában. Érdemes alaposabban megismerkedni a pulzoximéterrel, ami ezt az adatot szolgáltatja nekünk.
Ezt kell tudni a pulzoximéterről

A pulzoximéter egy kicsi, két AAA-s elemmel működő, hordozható eszköz, aminek használata otthoni körülmények között is rendkívül egyszerű. Gyakran alkalmazzák az egészségügyben, sokan kórházakban vagy egyéb vizsgálatok során is találkozhattak már vele. Használata sem kockázattal, sem kellemetlenséggel nem jár.

A pulzoximétert az ujjunkra kell csíptetni – de vigyázat, műköröm vagy körömlakk téves adatokhoz vezethet! Az ujjunkat megvilágítja egy infravörös LED-fényforrás. A fény egy része visszaverődik, egy másik része része viszont áthalad az ujjon. Ennek a fények az intenzitását méri az eszköz, ebből számolja ki az oxigénszaturációt és pulzus.

Az oxigénszaturáció azt mutatja, hogy az artériás vérben található hemoglobin hány százalékához kötődik oxigén. Egészséges embereknél ez a szám 90 százalék fölött van, krónikus tüdő-betegek és dohányosok esetében pedig 90 százalék körül mozog. Ha a szokott érték 3-4 százalékkal visszaesik, akkor az olyan jel, amire érdemes odafigyelni, hiszen utalhat akár a koronavírus jelenlétére is.

A pulzus azt mutatja, mennyit ver a szívünk percenként. Normál értéke nyugalmi állapotban 70 körüli, de a 60-90-es tartományban még megfelelő. Fizikai aktivitás során azonban jelentősen megemelkedhet. A tartósan alacsony vagy magas érték azonban olyan betegségekre is utalhatnak, mint a szívelégtelenség és a szívritmuszavar. Ebben az esetben szakemberhez kell fordulni, hogy felállítsa a diagnózist és előírja a terápiát, ami ebben az esetben is annál eredményesebb lehet, minél korábban fedezik fel a betegséget.

Ma Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek számítanak a vezető haláloknak, úgyhogy a pulzoximéter figyelmeztetése nemcsak kulcsfontosságú lehet, hanem életet is menthet.

Miért is ne vásárolna egy ilyen egyszerűen használható és olcsó eszközt, ami megbízhatóan figyelmeztet akár komolyabb betegségekre is?Legnépszerűbb termékeink

Orvosi arcmaszk - 50x ESZ/EN14683
25 Ft   21.25 Ft + Áfa
(bruttó 26.99 Ft ) -15 %  
Raktáron
 db  
INHALÁTOR - Ultrahangos, hordozható
8 990 Ft + Áfa
(bruttó 11 417 Ft )
Raktáron
 db  

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le az újdonságokról!