Zöld szám: +3680 200-351
Telefon: +361 450-0897
patikapack@patikapack.hu
1139 Budapest, Üteg u. 49.

Mit tehetünk a kisgyermek orrának eldugulásakor?


Mit tehetünk a kisgyermek orrának eldugulásakor? 

A rhinitis (nátha, megfázás) olyan betegség, melynek során az orrban lévő hajszálerek kitágulnak. Sokszor úgy hallatszik, mintha váladék lenne az orrban, ami akadályozza a légzést, ám ezt nem mindig váladék okozza, hanem az orrban lévő hajszálerek kitágulása miatt megduzzad az orrnyálkahártya, beszűkül az orrjárat, és ez az, ami nehezíti a légzést. Ilyenkor az orrszívás nem segít, az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentése a cél. De hogyan?


A rhinitis (nátha, megfázás) olyan betegség, melynek során az orrban lévő hajszálerek kitágulnak

 

Ime, néhány tipp.

- Helyezzen egy felmelegített törülközőt vagy textilpelenkát a gyermek orrnyergére és szemöldökére; az anyagnak melegnek kell lennie, de ne legyen túl forró, nehogy megégesse a bőrét. Vigyázzon, hogy szabadon maradjanak a légzőnyílások!

- Főzzön hagymát, a hagyma főzőlevébe áztasson be egy törülközőt, kissé csavarja ki (ne teljesen), és ha már nem forró, helyezze a gyermek orrára kívülről. Ismételje meg néhányszor.

- Illóolajba mártott gyermek-fültisztító pálcikával próbálja óvatosan szabaddá tenni az orrjáratot, hogy az átjárhatóbb legyen, és várjon pár napot. Az ötlet alkalmazása előtt kérdezze meg erről a gyermek orvosát.

- Ha a gyermek orrnyílásai tiszták, szagoltasson vele borsmentaolajat. Ez esetleg tüsszentésre ingerelheti, illetve csökkentheti az orrdugulást.

- Azt is meg lehet próbálni, hogy megváltoztatják a gyermek fekvőhelyzetét: ha a bal orrnyílás van bedugulva, fektessék a jobb oldalára, illetve fordítva. Ez is csökkentheti az orrdugulást.

- Az orr akupunktúrás pontjainak masszírozása: A csecsemőt fektesse a hátára; a nagyobb gyermek ülhet is. 3 percig masszírozza hüvelykujjával és mutatóujjával a gyermek orrnyergét és orrcimpáit mindkét oldalon, felülről lefelé haladva. Ha az orr felmelegszik, könnyebb lesz a légzés. Ezt 2-3 óránként ismételve csökkenthető az orrdugulás.

- Ha a gyermek nem tud aludni az orrdugulás miatt, érdemes annyi párnát helyezni a feje alá, hogy 30 fokos szögben meg legyen emelve; ez is csökkentheti a tüneteket.

- Ügyelni kell a szoba hőmérsékletére és páratartalmára is, hogy ne legyen túl száraz a levegő: 24–26 °C-os hőmérsékletre és 60–70%-os páratartalomra kell törekedni. Ha hideg az idő, a szoba megfelelő hőmérsékletével is enyhíthetjük az orrfolyást, illetve az orrdugulást.


Baba és gyermek orrszívó - elektromos, 6 fokozat

 

 

Mi a teendő száraz orrváladék esetén?

- Először sóoldatot vagy orrspray-t kell permetezni az orrjáratokba. Az orrspray-nek lehetőleg az orrüreg minden pontjára el kell jutnia, majd 4-5 perc várakozás után orrszívóval le lehet szívni az orrváladékot.

- Meleg vízbe beáztatott gézt vagy vattát helyezzen a gyermek orrnyergére mindkét oldalon, ezt ismételje meg 4-5 alkalommal. Ez is segíthet feloldani az orrváladékot

Milyen módszerek vannak az orrváladék felpuhítására, elfolyósítására?

- Cseppentsen 1-2 csepp illóolajat a gyermek orrüregébe, várjon 10-15 percet, hogy az orrváladék feloldódjon, majd szívja ki a váladékot orrszívóval. Az illóolajok alkalmasak az orrüreg nedvesítésére, általában nincs mellékhatásuk, és hagyományosan bevált módszernek számítanak az orrváladék elfolyósítására. Orvosa javasolhat másik módszert is.

- Helyezzen meleg vízzel megnedvesített gézt vagy vattapamacsot a gyermek orrnyergére kívülről, ismételje ezt 3-5 alkalommal, majd szívja ki a váladékot az orrszívóval.

- Cseppentsen csukamájolajat a gyermek orrába, várjon 10–15 percet, majd szívja ki a váladékot az orrszívóval.

 

Figyelem! Soha ne próbálja erővel, vagy túl erős módszerrel végezni a gyermek orrváladékának leszívását! 

H.T.

 Legnépszerűbb termékeink

Orvosi arcmaszk, ESZ/EN 14683 - 50x
999 Ft + Áfa
(bruttó 1 269 Ft )
Raktáron
 db  
AlpenAir oxigén spray - 10 l
4 800 Ft + Áfa
(bruttó 6 096 Ft )
Raktáron
 db  
Vizeletes pohár tetővel - 60 ml, 20x
Rendelésre
Faeces tartály, steril, postázható - 60 ml, 1x
540 Ft + Áfa
(bruttó 686 Ft )
Raktáron
 db  

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le az újdonságokról!