Zöld szám: +3680 200-351
Telefon: +361 450-0897
patikapack@patikapack.hu
1139 Budapest, Üteg u. 49.

Sóterápia: légúti problémák megoldása


A sóterápia világszerte elfogadott gyógyító- és betegség megelőző módszer. Már az ókori görögök is ismerték. Hippokratesz, az „orvostudomány atyja” sós vízpára belégzését javasolta légzési nehézségben szenvedőknek. Légúti- és bőrbetegségekre, továbbá allergiák esetén kiváló hatású.

 

Mi a sóterápia?

A sóterápia nem más, mint sóban gazdag levegő belégzése. A tüdődbe jutott sórészecskék megtapadnak a légutak falán és ott természetes úton fejtik ki kedvező hatásukat.

Az európai gyógyászatban már az 1800-as évektől ismerik és alkalmazzák a sóbánya barlangok levegőjének gyógyító hatását. Sokan “zarándokolnak” el ezért az erdélyi, lengyelországi, szlovák sóbányákba. A tengerparti nyaralást is a magas sótartalmú levegő miatt javasolják tüdőbetegségek, allergia és bizonyos bőrelváltozások esetén.

A sóbarlangoktól és tengerpartoktól távol mesterséges sóbarlangok, sószobák létrehozásával próbálnak hasonló körülményeket teremteni. A falakat sótéglákkal borítják, a páratartalmat pedig szabályozzák. A téglákból kioldódó sószemcsék a természetessel szinte azonos körülményeket teremtenek.
Nem kell nélkülözni a sóterápia kedvező hatását akkor sem, ha a környéken sem természetes, sem épített sószoba nincs. Ma már ugyanis többféle sóterápiás eszköz is megvásárolható. 
Mikor várható kedvező hatás?

A sórészecskék méretüktől függő mélységbe jutnak a tüdőbe. A 8 mikrométernél nagyobb szemcsék már a szájüregben és garatban “megállnak”, az 5-8 mikrométer közöttiek a nagy légutakban csapódnak le. Csak az 5 mikrométernél kisebb sórészecskék jutnak olyan mélyre a tüdőbe, hogy érdemi hatást fejtsenek ki. Terápiás szempontból tehát a minél kisebb sószemcse méret a leghatékonyabb.
Minél tartósabb a sóterápia, azaz minél tovább van valaki a sós levegőn, annál több só kerül a légútjaiba és a hatás is annál erősebb. Havonta egy-két kezelés pihenésnek jó, de érdemi hatás ilyen rövid és ritka sókezelésektől nem várható.

Ez a hátránya az épített sószobáknak is. Bár kiváló lehetőséget jelentenének, de oda kell utazni, fizetni kell érte és így nem vehető igénybe annyi ideig, ameddig szükséges lenne. Az orvostechnológiai gyártók ezért olyan eszközöket hoztak létre, melyekkel otthoni környezetben is előállítható a terápiás sós levegő.
A legjobb hatás akkor várható, ha naponta több órát tartózkodik a beteg a sópárában. Erre éjjel, alvás közben van a legjobb lehetőség. Az éjjeliszekrényen csendesen működő sóterápiás készülék jótékony “sófelhőbe” burkol és elegendő jut a légutakba is. Hasonló a helyzet a munkahelyen is. Ha valakit a munkája pl. egy íróasztalhoz köt, akkor az asztalon elhelyezett készülék is kiváló megoldás lehet.

A sóterápia hatása

  • A sórészecskék megtapadnak a légutak nyálkahártyáján. Ez “oldószerként” fellazítja a  légutakban megtapadt váladékot. Csökkenti a nyálka viszkozitását és könnyebbé teszi a nyák kiürülését a légutakból, azaz támogatja az öntisztulási folyamatokat. A nyák kiürítésével a légutakban lerakódott szennyező anyagok is távoznak.
  • A természetes sókristályok fertőtlenítő hatással rendelkeznek, elpusztítják a vírusok, baktériumok és gombák nagy részét.
  • A só javítja a szervezet fizikai, biokémiai aktivitását, fokozza az anyagcserét és a perifériás keringést. Csökkenti a nyálkahártya duzzanatot, oldja a nyákot. 
  • Természetes antihisztaminként (allergiás reakció-csökkentő) viselkedik, csökkenti a gyulladást.
  • A felső légúti gyulladás (nátha, bronchitisz, melléküreg gyulladások, stb.) esetén a váladék feloldása és kiürülése révén gyorsítja a gyógyulást.

 

Milyen betegségek esetén nyújt segítséget a sóterápia?

A sóterápia nyákoldó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt például nátha, valamint az allergia enyhe eseteiben önállóan is elegendő a tünetek megszüntetésére.
Sóterápiát megelőzésre alkalmazva elkerülhető egy sor betegség, ritkítható a fertőzések vagy fellángolások gyakorisága.  Egy 2012-ben megjelent tanulmány adatai szerint az egészséges gyermekek sóterápiás kezelésével csökkenthető a felső légúti megbetegedések (nátha, krupp, melléküreg gyulladások, stb.) előfordulási gyakorisága. Gyermek és felnőttkorban egyaránt hatékony, veszélytelenül alkalmazható.
Erősíti az orvosi kezelés hatását, gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Akut és krónikus megbetegedések során az orvosi kezelés kiegészítésére ajánlott, az alábbi esetekben:

 

Légúti betegségek

•    krónikus obstruktív bronchitisz (COPD)
•    krónikus melléküreg gyulladás
•    kínzó, száraz köhögés (különösen éjjel vagy fizikai aktivitás után)
•    váladéklerakódás a légutakban
•    megfázás, orrdugulás
•    légúti allergiák
•    légúti ödéma, krupp
•    akut bronchitis
•    tonsillitisz (akut mandulagyulladás)
•    nyálkahártya gyulladások, garatgyulladás
•    tüdőgyulladás (csak néhány nappal az akut kezdet után indítsa a sóterápiát!)
•    tüdőtágulás (emfizéma)
•    influenza és egyéb légúti vírusfertőzések
•    dohányosok köhögése, nehézlégzése

 

Bőrbetegségek

•    ipari és házi allergén által okozott allergiák
•    ekcéma
•    psoriázis – pikkelysömör
•    neurodermatitis

 

Mikor nem ajánlott?

Nem ajánlott sóterápia alkalmazása a tüdőgyulladás lázzal járó, első néhány napjában. Magas vérnyomás esetén mérlegelendők az előnyök és a kockázatok, ilyen esetben a terápia előtt orvosi konzultáció szükséges.
 Legnépszerűbb termékeink

Orvosi arcmaszk - FFP2 50x ESZ/EN14683
25 Ft + Áfa
(bruttó 31.75 Ft )
Raktáron
 db  
INHALÁTOR - Ultrahangos, hordozható
8 990 Ft + Áfa
(bruttó 11 417 Ft )
Raktáron
 db  
Covid-19 Antigén Gyorsteszt (CLUNGENE ANTIGEN) 25x
1 280 Ft   1 152 Ft + Áfa
(bruttó 1 210 Ft ) -10 %  
Raktáron
 db  

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le az újdonságokról!