Zöld szám: +3680 200-351
Telefon: +361 450-0897
patikapack@patikapack.hu
1139 Budapest, Üteg u. 49.
LibAirator sóterápiás készülék

LibAirator sóterápiás készülék

Cikkszám: 11038

Raktáron

Minimális rendelés: 1 db

Ár: 24 000 Ft + 27% Áfa (br. 30 480 Ft )

  db  

Egyedi ajánlat kérése

  Nyomtatás   Megosztás

Termék ismertető

LibAirator® sóterápiás készülék LIB-111-W (V2) Mindig Új Cseregaranciával.

 

I. osztályba sorolt orvostechnikai eszköz. Egészségpénztárra elszámolható, OGYÉI: HU/CA01/12001/2018.

 

Rendeltetési cél

Használata felső és alsó légúti megbetegedések megelőzésére, valamint megfázásos és allergiás eredetű akut és krónikus arc- orr- és homloküregi panaszok, asztmatikus panaszok, dohányzás okozta panaszok, krónikus hörghurut, COPD és cisztás fibrózis kiegészítő/alternatív kezelésére javasolt, illetve minden egyéb olyan esetben, amikor a légutakban és a hozzájuk kapcsolódó járatokban (pl. fülkürt) nyálkahártyaduzzanat és sűrű, tapadós váladék van jelen.

 • Segíti a váladékürítést, javítja a légutak átjárhatóságát, csökkenti a légúti nyálkahártya-duzzanatot. Segít a légzési nehézség okozta alvásproblémák leküzdésében. Csökkentheti vagy megszüntetheti a horkolást.
 • Az orrdugulás számottevően csökken, a szűk járatokon keresztül is könnyen kaphat levegőt (például orrsövényferdülés esetén). Valószínűleg ritkábban lesz szüksége orrcseppekre.
 • Asztmatikus és COPD-s panaszok esetén a rohamok gyakorisága csökkenhet, a rohamok között a légzést könnyebbnek érezheti.
 • Rendszeres használata segít a visszatérő arc- és a homloküreg-gyulladás, a légúti fertőzések és a légúti allergiák megelőzésében, valamint ezen megbetegedések időtartamának lerövidítésében.
 • Segíthet a nyugodt légzési ritmus elsajátításában. Helyreállíthatja a szagérzékelést.

Használata életkori korlátozás nélkül javasolt.

Betegségek, kezelésre szoruló állapotok (indikációk)

 • Légúti allergia (szénanátha, rhinitis allergica) - különösen rendszeres orrdugulás esetén
 • Légzési nehézségek okozta alvásproblémák, horkolás
 • Gyakori köhögés, különösen éjszaka
 • Megfázás, nátha
 • Légcsőhurut
 • Krónikus, huruttal járó orr-, torok- és gégegyulladás
 • Heveny hörghurut (bronchitis acuta)
 • Krónikus hörghurut (bronchitis chronica)
 • Krónikus és visszatérő arcüreg / orrmelléküreg gyulladás (sinusitis)
 • COPD
 • Asztma
 • Csökkent immunitás miatti légúti panaszok
 • Szilikózis
 • Cisztás fibrózis
 • Középfülgyulladás

Ellenjavallatok (Kontraindikációk)

Ne használja a készüléket a következő esetekben:

 • gyakori orrvérzés
 • akut légúti obstrukció
 • légzési elégtelenség
 • szívelégtelenség
 • vérköpés
 • tüdővérzés

Kérje ki orvosa tanácsát a következők esetén:

 • tüdőfibrózis
 • agyi keringészavarok
 • kezeletlen magas vérnyomás
 • veseelégtelenség
 • átültetett vese.

Javasolt használó:

Életkor: A készüléket gyermekek és a rendeltetésszerű használatban korlátozott személyek csak felnőtt felügyeletével használhatják!

Fontos: A készülék csomagolásában mellékelt használati útmutató ismerete.
 

Műszaki adatok

Méretek: (H x Szé x Ma): 69 x 70 x 70 mm
Tömeg: 122 g
Hatóanyag-tartalom: NaCl (99,6%) 5 g, E535 0,5 mg
A levegő sókoncentrációja a készüléktől mért 80cm-es távolságon belül: kb. 20-50 μg / m3
Kibocsátott részecskeméret: legfeljebb 5 μm
Tápellátás: 5V 500 mA, micro-USB csatlakozóról. A mellékelt hálózati adapter típusa: TQ-0501000v
Üzemi hőmérséklet: 10°C – 40°C <80% relatív páratartalom, nem kondenzálódó
Tárolási és szállítási hőmérséklet: -10°C – +50 °C <75% relatív páratartalom, nem kondenzálódó, lezárt párazáró tasakban
IP-védettség: IP20
Tervezett élettartam: 3 év (a tényleges élettartam ennél jóval több is lehet)

 

Gyakori kérdések

Kell-e a LibAirator® készüléket utántölteni? Mennyi a készülék várható élettartama?

Nem kell, a készülékbe a gyártáskor betöltött só elegendő a készülék teljes várható élettartamára (non-stop működés esetén 30000 óra, több mint 3 év). A várható élettartam nem azt jelenti, hogy a készülék 3 év múlva cserélendő, vagy hogy a só 3 év múlva kifogy belőle, csak annyit, hogy a benne lévő ventilátor "tervezett" élettartama ennyi. Jónéhány tesztkészülék 5 év elteltével is problémamentesen működik, érezhető teljesítménycsökkenés nélkül. Az óránkénti fogyás 10-20 milliomod gramm, így 3 év alatt is kevesebb mint 1 gramm fogy a gyárilag beletöltött 5-ből. Ha kíváncsi rá, hogy ez miért elegendő, olvasson tovább.

Hogyan lehetséges az, hogy miközben a sóbetétes készülékekből 4-5 havonta kifogy a só, és ezért cserélni kell a betétet, a LibAiratorból szinte soha nem fogy ki a só, és nem is kell benne semmit sem cserélni vagy utántölteni?

Tévhit, hogy a sóbetétes készülékben azért kell betétet cserélni, mert kifogy a só. Csak a sóbetétben lévő nagy sószemekhez tapadó és azokról lefújt “hasznos sórészecskék” fogynak el, amelyek tömege a sóbetét össztömegéhez képest elhanyagolhatóan kicsi. A LibAiratorból azért nem fogynak el a “hasznos sórészecskék”, mert azokat a készülék nagyobb sószemcsék ciklikus összedörzsölésével folyamatosan állítja elő. Mivel a tömegben mért sófogyás mindössze évente kb. 1 százalék, a készülék “hasznos sórészecske kibocsátása” is csak kb. ennyivel csökken évente. A sóbetétes készülékek sóbetétjét azért is kellhet cserélni, mert magas páratartalom hatására “összeolvadhat” benne a só, és szélsőséges esetben akár sós lé is keletkezhet. A bekapcsolt LibAiratorban lévő sót a sódob alatti fűtőelem megvédi a nedvesedéstől.

Milyen só van a készülékben? Miért nincs benne például parajdi só vagy himalája só?

99,6%-os tisztaságú "gyári" NaCl van benne. A tiszta NaCl biztonságossága jól dokumentált, míg a természetes formában elérhető sók összetétele esetleges, ezért potenciális kockázatot jelent, ami egy orvostechnikai eszköz esetében nem megengedhető.

Mekkora szobára elegendő a LibAirator® teljesítménye?

Alapvetően a használati útmutatónak megfelelően, közelről célszerű használni, különösen akkor, ha pl. állandóan nyitva van(nak) a szoba ajtó(i). Ezzel együtt, akár egy 20 négyzetméteres szoba levegőjét is képes érzékelhető szinten sórészecskékkel megtölteni, ha a szoba jellemzően zárt, nem huzatos, belmagassága átlagos, és a LibAirator® non-stop be van kapcsolva.

A légutaim gyakran kiszáradnak. Szükségem lesz párásítóra is?

Valószínűleg nem lesz szüksége párásítóra. A só - hasonlóan ahhoz, mint amikor a szeletelt uborkát besózzuk - a légutak nyálkahártyájából vizet von el, ezáltal annak duzzanatát csökkenti, a felszínét pedig nedvesíti. A használók általában arról számolnak be, hogy a készülék használatától megszűnt a légutak kiszáradása.

A Libairator® hagy foltot a bútorokon, hasonlóan a (hideg)párásítókhoz?

Nem, a Libairator nagyon sokáig lebegő piciny száraz sórészecskéket állít elő és fúj a levegőbe, így - különösen a "normál" háziporhoz képest - észrevehetetlen.

Miért célszerű a LibAirator® készüléket mindig bekapcsolva tartani? Mindig el kell csomagolni, ha ki van kapcsolva?

A készülék forgódobjában sószemcsék vannak, amelyek a készülék kikapcsolt állapotában a levegő nedvességének hatására összetapadhatnak. Ha a készülék be van kapcsolva, a belső fűtés megakadályozza a benne lévő só benedvesedését, kikapcsolt állapotban azonban - hacsak nem teljesen biztos valaki abban, hogy folyamatosan száraz levegőjű a hely ahol tartja - célszerű páramentesen elcsomagolni a használati útmutatóban leírtak szerint. Néhány óra üzemszünet azonban szinte biztosan nem okoz problémát, így elcsomagolni sem kell. Valójában kb. 75% százalékos relatív páratartalomig nem történhet baj, mert csak efelett kezdenek a sószemcsék "izzadni" és összetapadni az általuk megkötött légnedvesség hatására, azonban az emberek általában nem tartanak otthon páratartalom-regisztráló készüléket, így csak az érzékeikre tudnak hagyatkozni, ami megbízhatatlan. Egy nedves fal, esős idő, vízpart közelsége könnyen 100 százalékos relatív páratartalmat teremt. 

Továbbá, ha azt szeretnénk, hogy ne csak a készülék közelében legyen sós a levegő, ahhoz idő kell, ezért célszerű a készüléket folyamatosan működtetni akkor is, ha nem vagyunk otthon.

Ha azért kapcsolná ki napközben, hogy kevesebb legyen az áramfogyasztása, gondoljon arra, hogy egy átlagos hűtőgép 20-szor annyi áramot fogyaszt mint a LibAirator®.

Hogyan működik a LibAirator® készülék?

Gyártáskor száraz sószemcsék kerülnek egy forgódobba, amelynek palástja mikroszűrő tulajdonságú. A forgódob egy vízszintes forgástengelyű ventilátor közepén helyezkedik el. A ventilátort, közepén a forgódobbal, percenként 10-szer felpörgeti a vezérlőelektronika. A felpörgés első pillanataiban a forgódobban elhelyezett sószemek átforgatódva egymáshoz dörzsölődnek, és ezáltal elsősorban rendkívül finom, nanométeres nagyságú sórészecskék keletkeznek, amelyek a dobból annak mikroszűrő tulajdonságú palástján keresztül távoznak, és amelyeket a felpörgési ciklus későbbi részében nagyobb sebességgel forgó ventilátor juttat ki a környezetbe. Ez a működési ciklus adja a készülék nyugodt szuszogásra emlékeztető hangját. A sószemek szárazon tartásáról a dob alatt elhelyezett fűtőelem gondoskodik. A megoldást bejegyzett szabadalom védi.

Mi a jelentősége annak, hogy ennyire finom a kibocsátott részecskék mérete?

Légutaink a "(só)porok" tekintetében hasonlóan működnek mint a konyhai elszívó zsírszűrője, amely flikk-flakkra kényszeríti a rajta átáramló levegőt: belélegzéskor a nagyobb részecskék nem tudják "bevenni a légutak kanyarjait", így a "kanyarok" külső ívén kicsapódnak. Ezáltal, ha nagyok a részecskék, túl sok só rakódik le az "elágazásoknál", illetve "kanyarokban", így ott már szinte marja a légutakat a só, miközben máshová alig jut el. Ugyanakkor, leegyszerűsítve, minél kisebbek a részecskék és minél "légiesebbek", annál könnyebben jutnak el a légutak legtávolabbi pontjaira, és annál egyenletesebben tudják beborítani a légutak felszínét. Mivel a részecskék tömege és átmérője között köbös az összefüggés, ha a részecskeméret 10-szer kisebb, akkor 10x10x10=1000-szer egyenletesebben és kíméletesebben juttathatunk részecskéket a légutakba ugyanazon sótömeg esetén. Százszor kisebb átmérőjű részecskékkel 1 milliószor finomabban boríthatjuk be ugyanakkora sótömeggel a légutakat, 1000-szeres átmérőbeli különbség esetén pedig 1 milliárdszoros ez az arány! A LibAirator® által kibocsátott részecskékből ezért nagyon kis tömeg is elegendő ahhoz, hogy beborítsák a légutak egészét. 


Termékspecifikációk, leírások

libairator-hasznalati-utmutato.pdf


Termék jellemzők

Méretek:69 x 70 x 70 mm
Szín:zöld
Tartalma:99% NaCl
Egységcsomag súlya:0.300 kgKapcsolódó termékek


AlpenAir Oxigén Spray 10L
4 800 Ft + Áfa
(bruttó 6 096 Ft )
Raktáron
 db  
Véroxigén és Pulzusmérő (Pulse Oximeter)-OLED-
2 900 Ft + Áfa
(bruttó 3 683 Ft )
Raktáron
 db  
Véroxigén és Pulzusmérő (Pulse Oximeter)
2 200 Ft + Áfa
(bruttó 2 794 Ft )
Raktáron
 db  

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le az újdonságokról!